Bohoslužby Mělník 5. 9. 2021

14. neděle po svaté Trojici

Začátek školního roku

Sborová rodinná neděle na začátku školního roku

Křest Jáchym Strádal

VP

Požehnání učitelům NŠ a dětem z NŠ

Host: Jaromír Strádal, farář v Potštejně

Miroslav Erdinger

 

Vstupní píseň: 161, 1 Tebe, Bože, chválíme

Introit: Ž 8

HOSPODINE, PANE NÁŠ, JAK VZNEŠENÉ JE TVOJE JMÉNO – 1 Pro předního zpěváka podle gatského způsobu. Žalm Davidův.

2 Hospodine, Pane náš, jak vznešené je tvoje jméno po vší zemi! Svou velebnost vyvýšil jsi nad nebesa. 3 Ústy nemluvňat a kojenců jsi vybudoval mocný val proti svým protivníkům a zastavil nepřítele planoucího pomstou. 4 Vidím tvá nebesa, dílo tvých prstů, měsíc a hvězdy, jež jsi tam upevnil: 5 Co je člověk, že na něho pamatuješ, syn člověka, že se ho ujímáš? 6 Jen maličko jsi ho omezil, že není roven Bohu, korunuješ ho slávou a důstojností. 7 Svěřuješ mu vládu nad dílem svých rukou, všechno pod nohy mu kladeš: 8 všechen brav a skot a také polní zvířata 9 a ptactvo nebeské a mořské ryby, i netvora, který se prohání po mořských stezkách. 10 Hospodine, Pane náš, jak vznešené je tvoje jméno po vší zemi!

Pozdrav: Milé sestry, milí bratři, dnes je 14. neděle po svaté Trojici. Je to první neděle v měsíci, kterou také zahajujeme nový školní rok. Vítám vás k tomuto setkání nad Božím slovem, společně prožijeme svátost křtu, dostane se nám pozvání ke Kristovu stolu. Kázáním ke křtu nám poslouží bratr farář Jaromír Strádal, kterého zde srdečně vítám. Zdravím vás apoštolským pozdravem: Milost vám a pokoj od Boha našeho Otce a Pána Ježíše Krista. Amen

Píseň:  614 Vzdávám Ti, Bože 

Modlitba: br. far. Erdinger

Čtení: Skutky 2, 14+22-24+36-39 

14 Tu vystoupil Petr spolu s jedenácti, pozvedl hlas a oslovil je: „Muži judští a všichni, kdo bydlíte v Jeruzalémě, toto vám chci oznámit, poslouchejte mě pozorně. 22 Muži izraelští, slyšte tato slova: Ježíše Nazaretského Bůh potvrdil před vašimi zraky mocnými činy, divy a znameními, která mezi vámi skrze něho činil, jak sami víte. 23 Bůh předem rozhodl, aby byl vydán, a vy jste ho rukou bezbožných přibili na kříž a zabili. 24 Ale Bůh ho vzkřísil; vytrhl jej z bolestí smrti, a smrt ho nemohla udržet ve své moci. 36 Ať tedy všechen Izrael s jistotou ví, že toho Ježíše, kterého vy jste ukřižovali, učinil Bůh Pánem a Mesiášem.“ — Vznik církve 37 Když to slyšeli, byli zasaženi v srdci a řekli Petrovi i ostatním apoštolům: „Co máme dělat, bratří?“ 38 Petr jim odpověděl: „Obraťte se a každý z vás ať přijme křest ve jménu Ježíše Krista na odpuštění svých hříchů, a dostanete dar Ducha svatého. 39 Neboť to zaslíbení platí vám a vašim dětem i všem daleko široko, které si povolá Pán, náš Bůh.“

Píseň: 459 Bože náš, Otče náš

 

Text kázání: Žalm 127, 3-5

3 Hle, synové jsou dědictví od Hospodina, mzdou od něho plod lůna. 4 Čím jsou šípy v ruce bohatýra, tím jsou synové zplození v mládí. 5 Blaze muži, který jimi naplnil svůj toulec! Nebudou zahanbeni, až budou v bráně jednat s nepřáteli.

Kázání: br.far. Strádal viz níže příloha v pdf.

Interludium:

Křest:

Křestní úvod, představení dítěte, rodičů, kmotrů, otázky rodičům, kmotrům, sboru: br. far. Erdinger

Milé sestry, milí bratři, rodiče Aneta a Ondřej Strádalovi požádali staršovstvo o křest svého syna Jáchyma. Staršovstvo se křtem s radostí vyjádřilo svůj souhlas. Rodiče jsou aktivními členy sboru a je radost s nimi spolupracovat. Dnes bude pokřtěno jejich druhé dítě, syn Jáchym. Křtili jsme zde první dítě Emu, která je tady také s námi. Rodiče se rozhodli pro křestní jméno Ondřej. Za kmotra si pozvali bratra Ondřeje Pospíšila, taktéž člena mělnického sboru. Křtícím farářem je dědeček křtěného Jáchyma bratr Jaromír Strádal, farář v Potštejně. 

Otázka rodičům a kmotrům:

Prosím nyní rodiče a kmotra, aby spolu s dítětem předstoupili před stůl Páně. Shromáždění prosím, aby povstalo. Vyznejme společně svoji víru slovy Apoštolského vyznání víry:

Apoštolské vyznání víry:

Věřím v Boha, Otce všemohoucího,
Stvořitele nebe i země.
I v Ježíše Krista, Syna jeho jediného, Pána našeho,
jenž se počal z Ducha svatého,
narodil se z Marie Panny,
trpěl pod Ponciem Pilátem1),
ukřižován umřel a pohřben jest2), sestoupil do pekel,
třetího dne vstal z mrtvých,
vstoupil na nebesa3),
sedí po pravici Boha, Otce všemohoucího,
odkud přijde soudit živé i mrtvé.
Věřím v Ducha svatého,
svatou církev obecnou,
společenství svatých4),
odpuštění hříchů5),
vzkříšení těla6) a život věčný.
Amen.

Křestní sliby:

Milí rodiče Aneto a Ondřeji, milý kmotře Ondřeji,

vyznali jste spolu s námi svoji víru slovy apoštolského vyznání víry. Chcete, aby ten veliký Boží dar, který vám byl svěřen, vaše dítě, váš syn, byl v této víře pokřtěn? Jestliže ano, odpovězte: Chceme.

Slibujete, že svému synovi nebudete zabraňovat jít cestou víry za Kristem, že mu to naopak budete svým životem živé víry umožňovat a na té cestě mu pomáhat? Jestliže ano, odpovězte: Slibujeme.

Milý kmotře Ondřeji Pospíšile, obracím se také k Tobě. Jsi legitimním svědkem tohoto křtu. Jsi připravený být svému kmotřenci Jáchymu Ondřejovi podporou a pomocí na jeho cestách víry, být mu nablízku i ve chvílích neradosti, krůček za krůčkem s ním jít cestami víry, lásky a naděje?

Jestliže tomu tak je, odpověz: Ano, jsem tak připravený a chci s pomocí Boží.

Otázka presbyterům: Milé sestry a milí bratři starší, ptáme se, kde je naše křesťanská odpovědnost za ty, které zde křtíme. Nalézáme ji především v přímluvných modlitbách za děti i dospělé zde pokřtěné, za sbor i celou církev. Tak se vás ptám i dnes, zdali chcete zahrnout i dnes křtěného syna manželů Strádalových Jáchyma Ondřeje do svých přímluvných modliteb, jít mu životem víry příkladem a v modlitbách pokřtěného předkládat Pánu Bohu a jeho milosti?

Jestliže ano, odpovězte: Ano, chceme s Boží pomocí.

Prosím, Jaromíre, pozvi ke stolu Páně všechny děti, v kostele přítomné.

Akt křtu vč. úvodních slov, ustanovení křtu a požehnání: br.far. Strádal

Potvrzení o křtu: předa místokurátorl br. Karnolt

Modlitba za pokřtěného: br.far. Strádal

Píseň:681 Buď Bohu sláva

Modlitba – vyznání vin, slovo milosti: br. far. Erdinger

Modlitba + vyznání vin + slovo milosti:

Ježíši Kriste, ty jsi náš Pán a bratr. Tvoje láska je větší než naše srdce. Děkujeme Ti, že nás přijímáš.

Děkujeme Ti, že Ti můžeme svěřit všechno, to, co nás svírá, i to, co nás odděluje od tebe, od nás samotných a od druhých lidí.

Prosíme, odpusť nám to všechno, čím jsme sešli z Tvých přímých cest lásky a pravdy, čím jsme zklamali Tvou důvěru a Tvé očekávání.

Prosíme, pomoz nám vnímat naše temné stránky, aniž bychom propadali strachu nebo zoufalství.

Prosíme, pomoz nám poznávat i přijímat sebe sama i lidi kolem nás. Pomoz nám, abychom se uměli otevírat druhým lidem a abychom se k nim dovedli sklánět – tam, kde je to třeba. Prosíme, pomoz nám, abychom nesoudili druhé, vždyť nejsme o nic lepší.

Daruj nám nové společenství s Tebou a spolu navzájem.

O to společně prosme Pána slovy „Pane, smiluj se nad námi!“

Sbor: Pane, smiluj se nad námi!

Slovo milosti: Přijměte do svých srdcí slovo svrchované milosti Boží:

Kdo se nevykazuje skutky, ale věří v toho, který dává spravedlnost bezbožnému, tomu se jeho víra počítá za spravedlnost. Blaze těm, jimž jsou odpuštěny nepravosti a jejich hříchy přikryty. Blaze tomu, jemuž Hospodin nepočítá hřích. (Ř 4,5.7-8)

Sbor: Všichni, kdo se spolu se mnou odevzdáváte do rukou Božího milosrdenství, řekněme k tomu společně své „Amen“.

Píseň: 683 Spolu lámejme chléb

 

Večeře Páně: br. far. Erdinger  

vysluhuje br. Karnolt chléb, br. far. Erdinger víno/šťávu

Ustanovení večeře Páně:  

Ježíš v tu noc, kdy byl vydán, vzal chléb, vzdal ti díky a požehnal, lámal, dával svým učedníkům a řekl: Vezměte a jezte z toho všichni; toto je moje tělo, které se za vás vydává. To konejte na mou památku.

Po večeři vzal také kalich, vzdal ti díky a požehnal, dal svým učedníkům a řekl: Vezměte a pijte z něho všichni; toto je kalich mé krve, která se prolévá za vás a za všechny na odpuštění hříchů. Toto je smlouva nová a věčná. To konejte na mou památku.

Modlitba Páně

V jednotě se všemi, kdo kdekoli na světě vzývají Kristovo jméno, se modleme, jak nás to Ježíš naučil:

Otče náš, jenž jsi na nebesích,
posvěť se jméno tvé.
Přijď království tvé.
Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi.
Chléb náš vezdejší dej nám dnes.
A odpusť nám naše viny,
jako i my odpouštíme našim viníkům.
A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od zlého.
Neboť tvé jest království i moc i sláva na věky.
Amen.

Slovo pozvání

Pojďte a učte se, co to je: ‚Milosrdenství chci, a ne oběť.‘ Nepřišel jsem pozvat spravedlivé, ale hříšníky. (Mt 9,13)

A tak již pojďte a přistupujme k prostřenému stolu, hostitelem je náš Spasitel a Pán Ježíš Kristus.

Vysluhujeme běžným i bezlepkovým chlebem a také vínem běžným i nealkoholickým.

Píseň během vysluhování: 398 Aj jak jsou milí, 397 Radujme se vždy

Slova propuštění

- Syn člověka nepřišel, aby si dal sloužit, ale aby sloužil a dal svůj život jako výkupné za mnohé. (Mk 10,45)

- Boha nikdy nikdo neviděl, ale jestliže se milujeme navzájem, Bůh v nás zůstává a jeho láska v nás dosáhla svého cíle. (1J 4,12)

Dobrořečení:

Hospodine, náš dobrý Bože.

Děkujeme. Za přírodu, za krásu. Za barvy a vůně léta. Za slunce a déšť. Za život, za lidi kolem nás, za děti, které smíme vychovávat. Děkujeme, že se nám dáváš poznávat. Děkujeme za lidi, kteří nám o tobě řekli. Za své rodiče i prarodiče. Za naše přátele. Za farářky a faráře. Za ty, kdo se za nás modlili a modlí. Ohlížíme se a děkujeme za mnohá zastavení na cestě, která nás dobře nasměrovala. Nejsi Bůh v dálce, oddělený, nedostižný. Jsi a působíš ve světě i v nás. Tomu věříme, to vyznáváme, za to děkujeme. Za tvého Ducha děkujeme. Dávej nám ho v hojnosti. Amen.

Píseň: Svítá 372 Víru nám dejKytara, zpěv: br. Karnolt, viola: br. Novotný, Zpěv: ses. Erdingerová

 

Slovo k dětem a učitelům NŠ a PP, požehnání pro ně: br.far. Erdinger

Prosím přítomné učitelky a učitele NŠ a přítomné děti a také sestru pastorační pracovnici, aby předstoupili před stůl Páně:

Milé děti, milé učitelky a milí učiteli NŠ, milá PP, začínáme spolu nový školní rok a podle mého soudu ho začínáme tím nejlepším možným způsobem. Setkáním v kostele, kde jsme slyšeli Boží slovo, viděli viditelné znamení vody při křtu, přijali požehnání u večeře Páně a spolu budeme ještě pokračovat. Je to pro sbor taková radostná chvíle. Tato a podobné chvíle se nám budou vracet celý život. Přicházíme sem, jako přicházíme domů, do svých rodin. A zde je taková velká rodina Božích dětí. Slyšíme zde o Boží lásce, ale také o té naší, lidské. Máme se tu rádi. Těšíme se na sebe. Povídáme si, společně si hrajeme, bavíme se, společně jíme. Býváme zde šťastni. A to všechno jsou projevy Božího požehnání. Boží blízkosti, lásky. Učitelky a učitelé v NŠ se vám snaží předat něco z pokladů víry, vy jim dáváte mnoho radosti. A pro nás všechny jste vy, děti, nadějí pro budoucnost tohoto sboru i církve. Věříme, že se nesnažíme marně. Že nejen k vám, dětem ale i k nám dospělým, přichází Boží požehnání. A tomuto sboru i nám přichází Boží požehnání také ve vás, dětech. Tak ho nyní všichni společně přijměme: …..

 

Modlitba přímluvná: br.far. Erdinger

- Za děti tohoto sboru, za jejich rodiče i prarodiče, za učitelky a učitele NŠ, za PP a její práci, za celý sbor i církev na celém světě

- Za vážně nemocné, kteří žijí v nejistotách, uzdrav, přidej dnů a let, navrať do plného života, obejmi je svou láskou, buď i s jejich podporujícími rodinami, dej lékařům moudrost, aby pomohli a tam, kde pomoci není, přines světlo a otevři svou náruč…

- Za učitelky a učitele, za žáky, učně, studenty, za všechny kdo vyučují, vychovávají, připravují pro život

- Také za faráře a farářky, katechety, pastorační pracovníky a pracovnice, za staršovstva, za každého, kdo přijímá poslání být tím, kdo s radostí a láskou pracuje na Boží vinici

- A také za ty, kteří na sbor i církev kašlou, kterým je jedno, co se zde odehrává, za ty, kdo sbor opouštějí, kdo se nechali odlákat zlem pohodlí, peněz, moci, zvolili si jiné priority a kostel navštíví, když se ocitnou v roli pozůstalých

- Dej, prosíme, abychom nikdy nikoho nesoudili, ale žili svou víru tak, aby byla oslovující a stala se pozváním, otevřenými dveřmi do tohoto společenství sboru a církve 

- Prosíme, Pane, smiluj se. Amen

Píseň: 346 Tvoje Pane Kriste dobrota

Oznámení:

- Přivítání hostů

- V pondělí 6. 9. v 18.00 hod v presbyterně HD schůze staršovstva

- Za týden bohoslužby v 9.00 hod.

- V sobotu 11. 9. 2021 na Neuberku „karáskovský happyning“. Písně, vzpomínky, povídky, básně, ochutnávka vín… Od 14.00 hod.

- Poděkování všem, kdo jakkoliv přispěli k dobrému průběhu dnešní neděle zde v kostele, v Husově domě i na zahradě

- Po bohoslužbách jsme zváni rodinou pokřtěného Jáchyma do Husova domu k posezení a také pojedení a popití. Rodina nás zve ke společnému obědu.

- Po obědě připravila sestra PP Eliška s učiteli nedělní školy a dalšími dobrovolníky program pro děti. Program se bude odehrávat na farské zahradě, děti se po obědě shromáždí pod třešní, kde jim organizátoři vysvětlí všechno potřebné. Děti budou na konci programu dostávat odměny.

Přání k narozeninám

Poslání: Ef 6, 1 - 4 + 10 - 17

1 Děti, poslouchejte své rodiče, protože to je spravedlivé před Bohem. 2 ‚Cti otce svého i matku svou‘ je přece jediné přikázání, které má zaslíbení: 3 ‚aby se ti dobře vedlo a abys byl dlouho živ na zemi.‘ 4 Otcové, nedrážděte své děti ke vzdoru, ale vychovávejte je v kázni a napomenutích našeho Pána. 10 A tak, bratří, svou sílu hledejte u Pána, v jeho veliké moci. 11 Oblečte plnou Boží zbroj, abyste mohli odolat ďáblovým svodům. 12 Nevedeme svůj boj proti lidským nepřátelům, ale proti mocnostem, silám a všemu, co ovládá tento věk tmy, proti nadzemským duchům zla. 13 Proto vezměte na sebe plnou Boží zbroj, abyste se mohli v den zlý postavit na odpor, všechno překonat a obstát. 14 Stůjte tedy ‚opásáni kolem beder pravdou, obrněni pancířem spravedlnosti, 15 obuti k pohotové službě evangeliu pokoje‘ 16 a vždycky se štítem víry, jímž byste uhasili všechny ohnivé střely toho Zlého. 17 Přijměte také ‚přilbu spasení‘ a ‚meč Ducha, jímž je slovo Boží‘.

Požehnání: Nu 624 ‚Hospodin tě požehná a ochrání tě, 25 Hospodin rozjasní nad tebou svou tvář a bude ti milostiv, 26 Hospodin obrátí k tobě svou tvář a obdaří tě pokojem.‘  br. far. Erdinger

Píseň: 419 Mocný Bože, při Kristovu

Jděte ve jménu Páně.

Postludium:

pdf