Základní informace o Farním sboru

Farní sbor Českobratrské církve evangelické v Mělníku byl založen v r. 1901 a jeho prvním farářem se stal významný biblista, překladatel nového zákona a profesor teologické fakulty v Praze František Žilka. Sbor žije svůj čilý život uprostřed města. Jeho budovy, kostel a fara – Husův dům s prostory pro setkávání sboru i veřejnosti včetně zahrady, umožňují bohatou spolupráci s městem a významné působení misijní. 

Kostel i fara (Husův dům) jsou umístěny v centru města Mělník. Obklopuje je park a zahrada, která je po dohodě se sborem přístupná veřejnosti. A tak je zahrada vybavená dětskými prvky a lavičkami využívána nejen rodinami sboru, ale také matkami s dětmi mimo sbor, které zde nacházejí klidné prostředí. V kostele i v Husově domě se odehrává se mnoho sborových setkání, oslav, svatebních hostin, pohřebních rozloučení apod., ale i akcí necírkevních (koncerty, přednášky apod.).

Kostel je jednolodní stavba z konce 19. století, vystavěná v novorenesančním slohu s prvky klasicismu. Půdorys kostela je téměř čtvercový, štíhlá hranolová zvonice s jehlancovou střechou je vkomponovaná do hlavního průčelí kostela. Vnějšek i vnitřek stavby, podobně jako vnitřní zařízení, jsou stylově jednotné, dochované z doby vzniku na konci 19. století. Strop kostela je plochý, se štukovými rámy. Nad hlavním vstupem zakrývá varhanní kruchta celou šířku lodi. Kostel je zapsán na seznamu nemovitých kulturních památek. 

Za kostelem se nachází fara s názvem název Husův dům, který byl slavnostně otevřen v r. 1937. Je v něm velký sborový sál, sanitární zázemí, presbyterna – malý sál, byt pro kostelníka, byt pro faráře, pokoj pro hosty a kuchyňka. S výjimkou bytu pro faráře, který prošel v r. 2016 úplnou rekonstrukcí, bytem pro kostelníka a novými okny v jedné třetině objektu, potřebují všechny další prostory významné opravy a rekonstrukce. 

Sbor má evidovaných 480 členů. Potěšitelné je, že se zvyšuje počet účastníků bohoslužeb, nyní opakovaně kolem šedesáti. Zvyšují se i sbírky resp. celková obětavost sboru. Např. v srpnu 2016 jsme vyhlásili sbírku na renovaci všech kostelních dveří (čtvery) a nyní jsou již dveře díky darům členů sboru, ale i mimocírkevních osob, zrestaurovány. Oprava stála celkem 130 tis. Kč.

Vedle pravidelných bohoslužeb se scházejí děti v nedělní škole. Na vánoční slavnost připravuje manželka faráře spolu s dalšími pěti učiteli NŠ dvacet pět dětí, dvanáct předškolních, třináct školních. Sbor má čtyři dobrovolné aktivní varhanice. Na půdě sboru pracuje a se sborem úzce spolupracuje skupina mládeže YMCA, především její složka Ten Sing. Tito mladí lidé se účastní života sboru, připravují akce pro děti a mládež, podílejí se na přípravě slavnostních bohoslužeb (Štědrý den, Vánoce, Velikonoce atd.). Od nového roku vyučuje farář skupinu konfirmandů. Ve sboru se konají biblické hodiny, setkávání seniorská, večery s hostem. Na jaře 2018 vzniklo na půdě sboru Komunitní centrum Husův dům, z. s., které navazuje na dlouholetou činnost farního sboru, rozvíjí ji a doplňuje. Hlavním cílem Komunitního centra je otevřít sborové prostory široké veřejnosti.

Sbor spolupracuje s městským „Kruhem přátel hudby“ a mnohé koncerty vážné hudby se odehrávají v kostele nebo v Husově domě. Díky spolupráci faráře s agenturou ve Vídni vystupují dvakrát ročně v těchto prostorách také hudební tělesa z celého světa (např. pěvecký soubor z Minnessoty v USA nebo Svingové těleso mladých křesťanů z Japonska). I těmito aktivitami je sbor otevřený městu, které na některých aktivitách participuje. Starosta města bývá častým účastníkem takových setkání, na kterých k přítomným promlouvá. 

Sbor a jeho práce vstupují do povědomí města také pravidelnými příspěvky faráře do místního měsíčníku Radnice. Farář i členové sboru jsou zváni k rozličným setkáním, pořádaným městem. V září 2017 bylo výročí místní policie, kde k tématu o vzájemné pomoci v řešení problematiky sociální patologie (závislosti, sexuální deviace…) promluvil bratr farář k m. j. téměř čtyřem stovkám studentů mělnických středních škol. 

Sbor žije s nadějnými výhledy do budoucnosti. Jeho aktivity se rozšiřují, přibývá aktivních účastníků bohoslužeb, mnozí zde nacházejí svůj domov. Radost a naděje. Současný bratr farář, staršovstvo a někteří další členové sboru pracují podle svých schopností a možností s plným nasazením. Po ukončení služby stávajícího faráře (nastoupil v r. 2016), dá-li Pán tak v r. 2024, sbor počítá s dalším farářem, kterého bude nepochybně potřebovat. 

K naplňování svého poslání potřebuje sbor své objekty – kostel, Husův dům, zahradu, ale také sborový dům v kazatelské stanici Vysoká. Všechny své objekty musí sbor opravovat, jejich stav je zanedbaný. Proto se sbor pustil před několika léty do výměny oken v obytné části Husova domu, v roce 2017 do celkové rekonstrukce střechy a pokračovat bude celkovou opravou fasády kostela. Před sebou má také rekonstrukci sborového sálu a přilehlých prostor včetně topení a dokončení výměny oken v Husově domě. Nutný je i zásah do úpravy zahrady tak, aby byla bezpečná a vhodná pro matky s dětmi i další sborové aktivity. 

Finančně i morálně sborové aktivity včetně potřebných oprav a rekonstrukcí podporuje město a napomáhá v prostředkování podpory z příslušných státních dotačních titulů.

 

Červen 2018

 

Miroslav Erdinger, farář

Jana Jahodová, kurátorka